Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 tojássárgája
3,5 dl langyos tej
60 g cukor
1 mokkás kanál só
30 g élesztő
25 dkg szilvalekvár
olvasztott vaj a kenéshez
olvasztott vaj vagy vaníliasodó
cukrozott, darált mák
A lisztet, a tojássárgáját, a cukrot és a sót a robotgép keverőtáljába tesszük. Belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a lanygos tejet. Dagasztólapáttal ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Huzatmentes, langyos helyen kétszeresére kelesztjük, kb. 1 óra alatt.
Lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk és 9 részre osztjuk a tésztát. A gombócokat megformázzuk, sodrófával egy kicsit kinyújtjuk és megtöltjük szilvalekvárral. A gombócok végét összecsippentjük, hogy a lekvár ne folyjon ki és 15-30 percig pihentetjük, amíg egy nagy lábasban vizet forralunk.
A megkelt gombócokat ezután megkenjük olvasztott vajjal.
A gyöngyöző víz fölé lapos szitát vagy bambuszpárolót teszünk és kettesével 15 perc alatt készre gőzöljük a gombócokat.
Tálaláskor leöntjük olvasztott vajjal vagy vaníliasodóval és megszórjuk cukrozott, darált mákkal.