| Hozzávalók: |
| 50 dkg liszt |
| 2 tojássárgája |
| 3,5 dl langyos tej |
| 60 g cukor |
| 1 mokkás kanál só |
| 30 g élesztő |
| 25 dkg szilvalekvár |
| olvasztott vaj a kenéshez |
| olvasztott vaj vagy vaníliasodó |
| cukrozott, darált mák |
| A lisztet, a tojássárgáját, a cukrot és a sót a robotgép keverőtáljába tesszük. Belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a lanygos tejet. Dagasztólapáttal ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Huzatmentes, langyos helyen kétszeresére kelesztjük, kb. 1 óra alatt. |
| Lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk és 9 részre osztjuk a tésztát. A gombócokat megformázzuk, sodrófával egy kicsit kinyújtjuk és megtöltjük szilvalekvárral. A gombócok végét összecsippentjük, hogy a lekvár ne folyjon ki és 15-30 percig pihentetjük, amíg egy nagy lábasban vizet forralunk. |
| A megkelt gombócokat ezután megkenjük olvasztott vajjal. |
| A gyöngyöző víz fölé lapos szitát vagy bambuszpárolót teszünk és kettesével 15 perc alatt készre gőzöljük a gombócokat. |
| Tálaláskor leöntjük olvasztott vajjal vagy vaníliasodóval és megszórjuk cukrozott, darált mákkal. |