| Liszt BL55 |
500 |
g |
400 |
g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Tej |
300 |
ml |
240 |
ml |
|
| Tojás |
1 |
db |
0,8 |
db |
|
| Vaj |
50 |
g |
40 |
g |
|
| Élesztő |
20 |
g |
16 |
g |
|
| Cukor |
3 |
ek |
2,4 |
ek |
|
| Só |
1 |
mk |
0,8 |
mk |
|
|
| Kürtőskalács |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Amióta
feltettem a Kenyértölcsér
receptjét azóta szinte nem telik el nap, hogy az ott emlegetett kürtőskalács
receptjét ne kérné tőlem valaki. Mármint a sütőben sütött változatét, a
faszénparázson készültről van már itt egy remek videó, igaz nem én követtem
el, hanem Szabolcs. |
|
| Sok
helyen láttam már sütőben sütött kürtőskalácsot, kóstoltam is ilyet. Nagyon
szépek, de nekem a legtöbbről pont az hiányzott, amitől kürtőskalács a
kürtőskalács. Arra a finom roppanós karamell rétegre gondolok, ami körbeöleli
a lágy kalácstésztát. Azt pedig szerintem egyszerű, meleg sütőben nem lehet
elérni, ahhoz igen magas hőmérséklet, grill kell. A tészta bármilyen
kalácstészta lehet, ami a kedvenc. Én egy egészen egyszerűt készítettem
hozzá: |
|
|
|
| 50
dkg finomliszt |
|
| 1 mk. só |
|
| 3 ek. cukor |
|
| 1 tojás |
|
| 3 dl tej |
|
| 2 dkg élesztő |
|
| 5
dkg olvasztott vaj |
|
|
| Kenyérsütőgéppel
készítettem el a tésztát. A vaj kivételével az összes hozzávalót az üstbe
mértem, elindítottam a dagasztás programot. Kb. 10 perc után adtam hozzá az
olvasztott vajat. Megvártam míg alaposan beledolgozza, majd kikapcsoltam a
gépet és 30 percig hagytam pihenni a tésztát. |
|
| Ezalatt előkészítettem a
"sütőformákat" . A papírtörlő gurigákat már jó ideje gyűjtögetem
erre a célra, az ötlet ha jól emlékszem Terikétől származik.Becsomagoltam
őket alufóliával, 6 db kellett ennyi tésztához. Megolvasztottam 5 dkg vajat
és egy ecsettel bekentem a fóliázott hengereket. |
|
| A közben
megkelt tésztát lisztezett felületre borítottam és kb. 4-5 mm vastagságú
téglalapot nyújtottam belőle. Pizzavágóval 2 cm széles csíkokra daraboltam. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Feltekertem
őket a hengerekre, úgy, hogy egy kis rés maradjon közöttük. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Ezután
a munkalapon néhányszor végig gurítottam őket, így eltűntek a rések. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Egy
tálcára apróbb szemű kristálycukrot szórtam. A maradék olvasztott vajjal
lekentem a tésztákatt és megforgattam a cukorban. Sütőpapírral bélelt tepsire
tettem, egyszerre csak hármat, hogy bőven maradjon hely közöttük. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| A
sütőt ezalatt grill fokozaton felmelegítettem. A középső rácsra toltam a
tepsit. 2 perc után fordítottam kicsit a tésztákon, 2 perc múlva megint és
megint. 8-10 perc alatt vékony, roppanós karamellréteg képződött.
Folyamatosan figyelni kell, gyorsan megéghet a cukor. Amikor kivettem a
sütőből talpára állítottam a hengereket, 2 percig hagytam pihenni. Utána
könnyen ki lehetett húzni a gurigákat. Ilyenkor még a karamell kicsit olvadt,
ismét meg lehet forgatni kristálycukorban, akár ízesítettben is (dió, fahéj,
vanília), de én nem szeretem rajta azt a plusz réteget ezért el is hagytam. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Könnyű,
puha tészta, ropogós karamell réteg, szinte tökéletes lett. A bódékban
árusított kürtőskaláccsal simán felveszi a versenyt. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|